Mgr inż. Justyna Spławska – dietetyk, psychodietetyk, technolog żywności


Mgr inż. Justyna Spławska jest absolwentka Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, studiów podyplomowych Dietetyka i Planowanie Żywienie na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu oraz studiów podyplomowych Psychodietetyka w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej we Wrocławiu.

Stale poszerza swoją wiedzę na licznych konferencjach i szkoleniach o tematyce związanej z żywieniem człowieka. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością oraz Towarzystwa Psychodietetyki. Swoim pacjentom służy specjalistycznymi poradami w kwestii żywienia, ustalania indywidualnej diety wraz ze smacznymi przepisami oraz pomaga eliminować błędy żywieniowe, by osiągnęli wymarzoną sylwetkę.

Specjalizuje się w zdrowym odchudzaniu bez efektu jo jo oraz dietoterapii.
 

Specjalizuje się w dietoterapii w chorobach takich jak:


• insulinooporność,
• cukrzyca typu 2,
• nadciśnienie,
• miażdżyca,
• anemia,
• dna moczanowa,
• kamica woreczka żółciowego,
• choroby tarczycy,
• refluks,
• problemy żołądkowo-jelitowe,
• alergie i nietolerancje pokarmowe,
• w zaburzeniach odżywiania (anoreksja, bulimia, kompulsywne jedzenie)
• w odżywianiu dzieci i młodzieży
  • Pierwsza wizyta obejmuje:

    • wywiad żywieniowo-zdrowotny
    • analizę składu ciała (masa ciała, % zawartość tkanki tłuszczowej i wody, masa mięśni, masa kości, poziom tłuszczu trzewnego, wiek metaboliczny)
    • edukację żywieniową
  • Kolejna wizyta po tygodniu:

    • indywidualny jadłospis (z przepisami, kaloriami, gramaturą domową, godzinami spożywania posiłków), lista zakupów oraz zalecenia są przesyłane na maila pacjenta do tygodnia czasu. Pacjent ma możliwość wymiany 3 maili z dietetykiem.
  • Wizyty kontrolne:

    • analizę składu ciała (masa ciała, % zawartość tkanki tłuszczowej i wody, masa mięśni, masa kości, poziom tłuszczu trzewnego, wiek metaboliczny)
    • edukację żywieniową
    • wsparcie motywacyjne